ΕνεργοποΊηση του ρήγματος της Ηπείρου

Οι σεισμολόγοι, όπως ο Ε. Λέκκας και ο Κ. Παπαζάχος, εμφανίζονται επιφυλακτικοί και υπογραμμίζουν ότι ακόμη δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Αυτό που τρομάζει τους σεισμολόγους είναι ένα ρήγμα από τα παλιά, από τον 19ο αιώνα. Το συγκεκριμένο ρήγμα ενεργοποιήθηκε το 1898 με ένα σεισμό έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σεισμός των 3.3 Ρίχτερ που ταρακούνησε τα Ιωάννινα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ήπειρο, μετακίνησε προς τα δυτικά την Πίνδο. Σύμφωνα με τον γεωλόγο-σεισμολόγο και Διευθυντή Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάση Γκανά, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο σεισμός του Σαββάτου μετακίνησε δυτικά το βουνό Μιτσικέλι στην Πίνδο.

Κατά τον κ. Γκανά, το ρήγμα κλείνει προς το βουνό Μιτσικέλι, το οποίο ξεπροβάλει στο βόρειο τμήμα της λίμνης Ιωαννίνων, και η κίνηση που σημειώθηκε ήταν να μετακινηθεί η Πίνδος ελάχιστα προς τα δυτικά.

Μάλιστα ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, έκανε λόγο σήμερα Δευτέρα για «ανώμαλη διαδικασία σεισμικής διέγερσης», αφού όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 «Έγιναν περίπου 200 σεισμοί μέσα στις πρώτες 24 ώρες με τους περισσότερους να έχουν μεγάλο μέγεθος, ενώ 20 εξ’ αυτών ήταν 2 έως 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *