Nepnieuws valt door de mand

Facebook staat er vol mee: ‘COVID-19 is ontstaan en wordt verergerd door het gebruik van 5G’. (moet die ‘ niet achter de punt (of ervoor???) Dat is de leus volgens sommige mensen (klopt het wel wat ik zeg????). Dit soort leuzen kunnen tot veel onrust leiden. Er waren in sommige landen zelfs zendingsmasten vernield om het gebruik van 5G te bestrijden.
Tegenwoordig kun je veel nieuws lezen op sociale Media. Er zijn veel verschillende onderwerpen en dus ook veel verschillende nieuwsartikelen. Daardoor kan het ene nieuwsitem gebaseerd zijn op feiten en het andere niet. Ik ga daarom in dit artikel op de volgende vragen antwoord geven: wat is nepnieuws, wat is het gevaar van nepnieuws en hoe kun je nepnieuws herkennen?
Wat is nepnieuws?
Nepnieuws is informatie dat verspreid wordt en niet waar is. Nepnieuws is nooit alleen maar onderbouwd met feitelijke (is dit wel goed??????????) bewijzen. Verder is nepnieuws een manier om geld te verdienen en om aandacht te trekken. Nepnieuws komt vaak voor en er zijn veel voorbeelden van. Het eerste voorbeeld dat ik geef is dat Dmitiri, een 18-jarige jongen was die met nepnieuws in een halfjaar 55.000 euro had verdiend. Het tweede voorbeeld dat ik geef is een voorbeeld van een aandachtstrekker. Op he nieuws stond namelijk dat Paus Franciscus (paus van de Rooms-Katholieke Kerk) zich uitsprak voor Trump en daarmee de wereld choqueerde. Dus nepnieuws is informatie dat niet waar is en waarmee geld kan worden verdiend en aandacht kan worden getrokken.
Wat is het gevaar van nepnieuws?
Nepnieuws is in het algemeen meestal niet gevaarlijk, maar nepnieuws (gewoon het of niks???) kan wel voor onnodige (grote) onrust zorgen. Een voorbeeld daarvan is toen er door twee anonieme bronnen werd verspreid(t) dat er negen mensen met coronasymptomen waren overleden in het Amphia ziekenhuis. Uiteindelijk kon het ziekenhuis de onjuiste informatie met moeite ontkrachten. Verder kan nepnieuws in sommige gevallen wel gevaarlijk zijn. Zo was er in Amerika een man met een wapen een pizzarestaurant ingegaan, omdat hij op internet had gelezen dat er in het pizzarestaurant kinderen werden vastgehouden. Dus het gevaar van nepnieuws is dat het kan leiden tot onnodige (grote) onrust en gevaarlijke situaties.
Hoe herken je nepnieuws?
Een van de vele manieren om nepnieuws te herkennen is dat je de informatie van het desbetreffende nieuwsitem kunt vergelijken met betrouwbare nieuwssites, zoals die van het Jeugdjournaal. Als bijvoorbeeld een anonieme auteur een nieuwsitem op internet heeft geplaatst en je twijfelt of de informatie betrouwbaar is. Verder is het niet de bedoeling dat je alleen de titel van een nieuwsartikel gaat lezen, maar het hele artikel. De titel kan soms een leugen zijn. Een voorbeeld daarvan is: ‘Forum van Baudet werkt samen met neonazi’s NVU’. Als je het artikel gaat lezen is het duidelijk dat er geen samenwerking is tussen Baudet en (de, wel of niet??? de) neonazi’s. Bovendien kun je kijken of de genoemde feiten wel onderbouwd zijn met genoeg betrouwbare bewijzen (wel of geen meervoud???). In het eerdergenoemde voorbeeld stond er dat Paus Franciscus zich uitsprak voor Trump. Het eerdergenoemde voorbeeld is nepnieuws, omdat er te weinig feitelijke bewijzen waren.. Dus om nepnieuws te herkennen kun je het best het nieuws vergelijken met betrouwbare nieuwswebsites, het hele artikel lezen of (of of en) kijken of de feiten wel kloppen (moet het niet wat langer).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *